Kırşehir saha beton şirketi olarak, kendi bünyemizde imalatını tamamladığımız saha betonları büyük mikserler aracılığıyla uygulama merkezine taşıyarak süreci tamamlamaktayız. Peki saha beton nedir? Saha beton, uygulama anına en yakın olan tamamlanmış beton demektir. Saha betonlar iki kısımda ele alınabilmektedir. Özellikle üretim merkezinde tamamlanan yaş beton-taze beton ya da uygulama merkezinde suyu eklenerek tamamlanan kuru beton-hazır olmayan beton sıklıkla kullanılmaktadır. Saha beton, kullanım amacına uygun şekilde üretilen beton anlamına gelir. Örneğin: bir fabrika sahası için hazırlanan saha beton C35 ile üretilmekte iken; bir üniversite kampüsü için hazırlanacak olan beton tipi C25 olabilmektedir. Bu değişimin esas nedeni saha betonun güç kapasitesi ile ilgilidir.
Kırşehir saha beton uygulaması toplamda 7 adımda tamamlanmaktadır. Her aşamanın kendine has nitelikleri ve uygulamaları mevcuttur. Kırşehir saha beton uygulaması bir süreç uygulamasıdır. Bu nedenle de her aşama bir sonraki aşamanın da seyrini belirlemektedir. Şimdi her adımı tek tek inceleyerek Kırşehir Saha Beton Uygulaması metotlarını inceleyelim.
Ana Hazırlanma Aşaması:
Saha betonun uygulanacağı alanın incelemesi ana hazırlanma döneminde yapılmalıdır. Zemin güçlü niteliklere sahip değilse güçlendirme çalışmaları için planlama gerçekleştirilmelidir. Saha beton kalınlığı en az 30 cm düzeyinde olmalıdır. Planlama bu ölçü üzerinden belirlenmelidir. Ana hazırlanma aşamasının en önemli özelliği seçilecek olan beton tipidir. Bu beton tipi projenin kapsam ve amaçlarına göre değişkenlik göstermektedir. Bu aşamada zeminin pürüzsüz ve düzgün olmasına da önem verilmektedir.
Uygulama Alanı ve Hazırlık:
Saha beton uygulamasından önce zemin kırıklı olmaması gerekmektedir. Bu aşama işleme geçmeden önceki son aşamadır. Zeminin sağlam oluşu, kırıksız olması ve derzlerin açılmış olmasına dikkat edilmelidir. Zeminin tek tipte malzemeden oluşmasına önem verilmelidir. Bundan hareketle zemin ya molozla ya da mıcır taşlarıyla tamamlanmalıdır. Bu aşama şantiye hazırlığı aşaması olarak da bilinmektedir. Zemin bir standarta oturtulmalıdır. Bu standart zeminin düz, kuru ve pürüzsüz oluşudur. Zeminin sağlamlığı ilk hedef olmalıdır. Bu nedenle de zemini oluşturan malzemelerin dağınık kumdan oluşmaması önem teşkil etmektedir.
Saha Betonun Dökülme Aşaması:
Saha betonun dökülmesi yatay zemine dik gelecek şekilde ayarlanmalıdır. Zemindeki her alanı kapsayacak şekilde düzenlenmelidir. Eğer bir alana yoğun miktarda saha beton dökülürse dağıtımı zorlaştırdığı için her yere ince bir tabaka halinde dökülmelidir. Bir noktaya dökülen beton yaklaşık 5 metreye kadar yayılma özelliği gösterebilir. Betonu oluşturan birden fazla malzemenin olduğu bilinmektedir. Ancak her biri karıştığında beton elde edilir. Ekstra dahil edilecek bir malzeme ya da zeminde sabit halde bulunan bir malzeme betonun niteliğini bozabilecek bir durumda ise engel olunmalıdır.
Saha beton dökülürken zamansal olarak asla ara verilmemelidir. Yaş betonun kuruma özelliği göz önünde bulundurulmalı, seri ve planlı bir şekilde beton dökülmelidir.
Saha Betonda Zeminin Düzeylendirilmesi:
Saha beton kurumadan önce yapılması gereken en son işlemdir. Bu aşama beton döküldükten sonra manuel bir şekilde zeminin düzeltilmesidir. Çıkıntıların, düzensizliklerin ve yükseltilerin tek bir noktada düzeltilmesi ve pürüzsüz hale getirilmesini ifade etmektedir. Bu süreçte en fazla kullanılan malzeme kuşkusuz mala ve mastardır.
Yüzey Sertleştirme:
Yüzey sertleştiricinin yapılmasının birçok amacı bulunmakla birlikte esas amacı zeminin kullanım ömrünü uzatmaktadır. Genel olarak kimyasal toz halinde kullanıma hazır halde satılan sertleştiriciler saha beton yaş ile kuruluk halinin arasında iken uygulanır.
Yüzey sertleştiricinin en önemli faydaları şunlardır:
Derz Kesimi:
Derz kesimi saha betonun kurumasının ardından yapılan bir işlemdir. Derz kesimi ile büyük ölçekteki beton bloklar kesilir ve kullanım ömrünü arttırmak için yapılmalıdır. Eşit bloklar halinde bölünen derzler bir ay sonra dolgu malzemeleri ile doldurulur.
Bitirme-Tamamlanma-Sonlanma Aşaması:
Son aşama kontrol aşaması olarak bilinmektedir. Bu aşamda 30 günün sonunda ilgili kontroller yapılır. Zemin üzerinde ve yapısında aksi bir durum tespit edildiğinde ilgili testler yapılmalı ve zeminin işlevselliği arttırılmalıdır.
Kırşehir saha beton fiyatlarını etkileyen ve değiştiren birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörler şunlardır:
Kırşehir saha beton firmasının fiyat politikasını etkileyen faktörler üstte sıralanmış olup, bu faktörler zamana, mekana ve mevsimsel dönemlere göre değişkenlik göstermektedir.